Home – Ελληνικά

CleanAir in Greece

Καθαρός Αέρας στην Ελλάδα


Μια ανεξάρτητη πλατφόρμα με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για την καθημερινή Ποιότητα Αέρα στην Ελλάδα, με συμβουλές για το πώς μπορούμε να προστατευτούμε απέναντι στους κινδύνους της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης


To CleanAir in Greece δημιουργήθηκε για να ενημερώνει το κοινό σχετικά με το ζήτημα της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στη χώρα μας, διότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστά ένα σοβαρό ζήτημα υγείας και σήμερα είναι η αιτία για 1 στους 5 θανάτους παγκοσμίως, όμως λίγοι το γνωρίζουν. Η ατμοσφαιρική ρύπανση κατατάσσεται ως η 4η αιτία θανάτου παγκοσμίως, μετά την υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και το υψηλό σάκχαρο αίματος. Και πάλι, δεν γνωρίζουμε τίποτα γι’ αυτό.

Η Ελλάδα συνεχίζει να υστερεί ως προς την πρόσβαση σε δεδομένα ποιότητας αέρα και διαθέτει πολύ μικρό αριθμό σταθμών μέτρησης της ποιότητας του αέρα. Επιπλέον, δεν υφίσταται κανένας δημόσιος διάλογος στη χώρα μας (και αν υπάρχει, εμείς οι πολίτες δεν ακούμε τίποτα επ’ αυτού), εξ ου η ανάγκη για μια ανεξάρτητη πλατφόρμα πληροφόρησης του κοινού.


Οι αριθμοί λένε την αλήθεια:

Η Ελλάδα κατετάγη στην 36η θέση των πιο μολυσμένων χωρών παγκοσμίως το 2019 και στην 1η θέση ως η πιο μολυσμένη χώρα της Ε.Ε., με μέση συγκέντρωση επικίνδυνων σωματιδίων PM2,5 διπλάσια από το όριο ασφαλείας που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγεία (ΠΟΥ)Επιπλέον, η Ελλάδα εμφανίζει τον υψηλότερο βαθμό θνησιμότητας λόγω  ατμοσφαιρικής ρύπανση στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Ωστόσο, καμία αρχή δεν συζητά δημόσια για αυτό το λυπηρό ζήτημα.


Η Ελλάδα είναι η 36η πιο μολυσμένη χώρα στον κόσμο

και η πιο μολυσμένη στην Ε.Ε.,

με διπλάσια συγκέντρωση PM2,5 σε σχέση με τα επίπεδα ασφαλείας του ΠΟΥ

Δυστυχώς, εμφανίζει επίσης τον υψηλότερο βαθμό θνησιμότητας στην Ε.Ε. λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης


Σε αυτό το blog συζητάμε για το τι είναι η Ατμοσφαιρική Ρύπανση, πώς μας επηρεάζει, πώς μπορεί να εντοπιστεί και να παρατηρηθεί και τι μπορούμε να κάνουμε για να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπό της στην υγεία μας. Χρησιμοποιούμε real-time δεδομένα από έναν αυξανόμενο αριθμό ανεξάρτητων αισθητήρων ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε όλη τη χώρα, προκειμένου να συζητήσουμε για πραγματικά ζητήματα της καθημερινότητας. Χρησιμοποιούμε επίσης πληροφορίες από εκατοντάδες μελέτες πάνω στο θέμα, για να αναδείξουμε τα προβλήματα που σχετίζονται με την Ατμοσφαιρική Ρύπανση, καθώς και λύσεις που θα μας βοηθήσουν να αναπνεύσουμε καλύτερο και πιο καθαρό αέρα. Διότι, μόλις αρχίσεις να γνωρίζεις και να κατανοείς τι είναι η Ατμοσφαιρική Ρύπανση, τότε μπορείς να ξεκινήσεις με τα πρώτα βήματα για να μειώσεις την έκθεσή σου σε αυτή και, τελικά, να αναπνεύσεις καλύτερα και να απολαύσεις καλύτερη υγεία μακροπρόθεσμα.


Ο στόχος μας πρέπει να είναι να βελτιώσουμε την

ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε,  έως ότου

να μη χρειάζεται πια να συζητάμε για αυτό, διότι

θα είναι καθαρός όπως στην κορυφή ενός βουνού!


Καθαρός Αέρας σημαίνει όχι άλλη Ατμοσφαιρική Ρύπανση.


Αλλά τι είναι η Ατμοσφαιρική Ρύπανση;

Η Ατμοσφαιρική Ρύπανση είναι κάτι για το οποίο ακούμε όλο και πιο συχνά αλλά δεν γνωρίζουμε πραγματικά τι είναι επειδή δεν μπορούμε να το δούμε ή να το αγγίξουμε. Μπορούμε; Επίσης, μιας και δεν ξέρουμε πώς να την αντιμετωπίσουμε στην καθημερινότητά μας, απλώς την αγνοούμε και συνεχίζουμε σαν να μην υπάρχει.

Όσο κι αν είναι αόρατη, η Ατμοσφαιρική Ρύπανση είναι κάτι που μπορούμε να μυρίσουμε σε μια πόλη. Όμως και πάλι, επειδή έχουμε συνηθίσει αυτή τη μυρωδιά, δεν της δίνουμε σημασία. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η μύτη μας τη συνηθίζει διότι η αίσθηση της όσφρησης επιδεινώνεται όταν αναπνέουμε συνεχώς μολυσμένο αέρα. Αναγνωρίζουμε ξεκάθαρα τη μυρωδιά της μόνο όταν επιστρέψουμε στην πόλη, έχοντας αναπνεύσει για λίγες ημέρες καθαρό αέρα στην εξοχή, στη θάλασσα κ.α. Έτσι δεν είναι; Αλλά και τότε, αφού επιστρέψουμε, σύντομα η μύτη μας συνηθίζει και πάλι αυτή τη μυρωδιά και την ξεχνάμε.


9 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως αναπνέουν μολυσμένο αέρα

Αλλά τα πράγματα δεν χρειάζεται να είναι έτσι, διότι ο Καθαρός Αέρας είναι βασικό δικαίωμα που πρέπει να απολαμβάνουμε όλοι, όπου κι αν είμαστε


Γιατί λοιπόν ασχολούμαστε με την Ατμοσφαιρική Ρύπανση αφού ούτε τη βλέπουμε, ούτε μας ενοχλεί η μυρωδιά της, ούτε γνωρίζουμε τι να κάνουμε; Διότι, αν και είναι εύκολο να κάνουμε ότι δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμα, στην καθημερινότητά μας, δεν μπορεί πια να παραβλέπεται λόγω του τεράστιων αρνητικών συνεπειών της μακροπρόθεσμα. Στην πραγματικότητα, η Ατμοσφαιρική Ρύπανση έχει γίνει ο αόρατος δολοφόνος  που προκάλεσε 8,7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους το 2018, που αντιστοιχεί σε έναν θάνατο κάθε 3,5 δευτερόλεπτα! Στην Ελλάδα, έως και 16.600 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως λόγω της Ατμοσφαιρική Ρύπανσης, που αντιστοιχεί σε σχεδόν 2 άτομα που πεθαίνουν κάθε ώρα! Η Ατμοσφαιρική Ρύπανση σήμερα είναι η Νο.1 περιβαλλοντική απειλή για την υγεία μας, προκαλώντας περισσότερους πρόωρους θανάτους από οποιαδήποτε φυσική καταστροφή ή πολεμική σύρραξη ή ασθένεια, όπως η ελονοσία, το AIDS, ακόμα και ο COVID-19. Η θνησιμότητα του τελευταίου, μάλιστα, επιδεινώνεται λόγω της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, η οποία αποδυναμώνει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού μας καθώς οι αναπνευστικοί ιστοί δέχονται επίθεση από τον κορωνοϊό. Έως και 11% των θανάτων από COVID-19 αποδίδονται στην Ατμοσφαιρική Ρύπανση, που θεωρείται πλέον το «νέο τσιγάρο» που διαχέεται στις ζωές μας όπου κι αν είμαστε. Προκαλεί ασφυξία σε ολόκληρο τον κόσμο ακόμα και πέρα από τα σύνορα των πόλεών μας, κι έτσι 9 στους 10 ανθρώπους αναπνέουν μολυσμένο αέρα. Η Ατμοσφαιρική Ρύπανση είναι δύσκολο να αποφευχθεί, όσο πλούσια κι αν είναι η περιοχή στην οποία ζούμε. Είναι κυριολεκτικά παντού γύρω μας. Μικροσκοπικοί μολυσματικοί παράγοντες στον αέρα μπορούν εύκολα να διαπεράσουν τις άμυνες του οργανισμού μας, διεισδύοντας βαθιά στο αναπνευστικό και κυκλοφορικό σύστημα, προκαλώντας βλάβες στους πνεύμονες, στην  καρδιά και τον εγκέφαλο. Εκατοντάδες επιστημονικέ μελέτες αποδεικνύουν με ποιον τρόπο η μακροπρόθεσμη έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση επιδεινώνει θανατηφόρα περιστατικά όπως το εγκεφαλικό, το έμφραγμα, ο καρκίνος του πνεύμονα κλπ. Δυστυχώς, συνδέεται άμεσα και με την επιδείνωση της υγείας των παιδιών μας –που είναι πιο ευάλωτα απέναντι στις αρνητικές της συνέπειες- με πολύ ανησυχητικό τρόπο. Στην ουσία, το παιδικό άσθμα, οι αλλεργίες, ακόμα και ο διαβήτης και ο καρκίνος μπορούν να επιδεινωθούν από την Ατμοσφαιρική Ρύπανση. Η νοητικές τους ικανότητες και η συμπεριφορά τους επίσης επηρεάζονται αρνητικά από την Ατμοσφαιρική Ρύπανση: αυτισμός, σχιζοφρένεια, υπερδιέγερση και ελλειμματική προσοχή μπορούν να εμφανιστούν σε παιδιά με μακροχρόνια έκθεση σε βρώμικό αέρα, ακόμη και πριν γεννηθούν, αν η μητέρα είναι εκτεθειμένη σε υψηλά επίπεδα μόλυνσης.

Αν θέλουμε να βάλουμε κάτω τα νούμερα των αρνητικών της επιπτώσεων, έχει υπολογιστεί ότι η Ατμοσφαιρική Ρύπανση μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 2,9 έτη κατά μέσο όρο, περισσότερο από το κάπνισμα (1,6 έτη), το αλκοόλ (11 μήνες), την ελονοσία ή το AIDS (4 μήνες) και την τρομοκρατία (22 ημέρες). Σε οικονομικούς όρους, η καύση αερίων, άνθρακα και πετρελαίου προκαλεί τρεις  φορές περισσότερους θανάτους σε σχέση με τα τροχαία ατυχήματα παγκοσμίως και εκτιμάται ότι η Ατμοσφαιρική Ρύπανση κοστίζει 2,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 3,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το 2018, εκτιμάται ότι συνδεόταν με 1,8 δισεκατομμύρια χαμένες εργατοημέρες, η εκατομμύρια νέα περιστατικά παιδικού άσθματος και 2 εκατομμύρια πρόωρες  γεννήσεις.

Η Ατμοσφαιρική Ρύπανση μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 2,9 

και προκαλεί 4 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις παιδικού άσθματος ετησίως,

κοστίζοντας 2,9 τρισεκατομμύρια στην παγκόσμια οικονομία, δηλαδή το 3,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ

Επομένως είναι ξεκάθαρο η μείωση της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης θα μας ωφελήσει με πολλούς τρόπους. Γι’ αυτό και δημιουργήθηκε αυτό το blog, που έχει στόχο να ενημερώσει τους αναγνώστες στην Ελλάδα για θέματα που σχετίζονται με την Ατμοσφαιρική Ρύπανση, μεταξύ των οποίων το πώς μπορούμε να τη μειώσουμε και να θωρακίσουμε τις ζωές μας απέναντί της.


Δεδομένα για την Ατμοσφαιρική Ρύπανση

Η Ατμοσφαιρική Ρύπανση έχει δύο βασικές αιτίες: φυσικές και ανθρωπογενείς.

Οι φυσικέςπηγές είναι, για παράδειγμα, οι ηφαιστειακές εκρήξεις, η αερομεταφερόμενη σκόνη, τα αιωρούμενα σωματίδια θαλασσινού αλατιού, οι φυσικές πυρκαγιές και οι εκπομπές πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs) από τα φυτά.

Οι ανθρωπογενείς πηγές προέρχονται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων (άνθρακας, πετρέλαιο, αέριο) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στις μεταφορές, στη βιομηχανία και στα νοικοκυριά∙ από βιομηχανικές διαδικασίες και χρήση διαλυτών, για παράδειγμα στη χημική βιομηχανία και στον εξορυκτικό κλάδο∙ και από την καύση βιομάζας (ξύλο, φυτείες κλπ.).

Υπάρχουν περίπλοκες συνδέσεις ανάμεσα στις μολυσματικές αέριες εκπομπές και την ποιότητα του αέρα. Αυτές περιλαμβάνουν χημικούς μετασχηματισμούς, αντιδράσεις με το ηλιακό φως και την επίδραση του καιρού και τοπογραφικών παραμέτρων.

Ακολουθεί μια λίστα με τους μολυσματικούς παράγοντες που απαρτίζουν το μεγαλύτερο μέρος αυτού που αντιλαμβανόμαστε ως ατμοσφαιρική ρύπανση:

Αιωρούμενα σωματίδια (PM)

Γνωστά και ως αερολύματα, τα αιωρούμενα σωματίδια είναι ένα μίγμα σκόνης και μικροσκοπικών υγρών σταγονιδίων που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος μεγέθους και χημικής σύνθεσης και αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. 

Τα PM είτε εκπέμπονται αυτούσια, είτε σχηματίζονται στην ατμόσφαιρα μέσα από πολύπλοκες χημικές αντιδράσεις μεταξύ μολυσματικών αερίων, όπως το Διοξείδιο του Θείου, τα Οξείδια του Αζώτου, η αμμωνία και οι πτητικές οργανικές ενώσεις.

Τα PM10, PM2,5 και PM1 είναι οι τρεις τύποι αιωρούμενων σωματιδίων για τα οποία συζητάμε περισσότερο: τα PM10 είναι η πιο χοντρή σκόνη με διάμετρο 10 μm (ένα χιλιοστό του χιλιοστού) ή λιγότερο, την οποία ο οργανισμός μας σταματά με φυσικό τρόπο στο ανώτερο αναπνευστικό, ώστε να μην εισέλθει βαθύτερα στους πνεύμονες. Τα PM2,5 (2,5 μm) και PM1 (1μm) είναι πολύ μικρότερα σε μέγεθος και καταλήγουν βαθιά στους πνεύμονές μας και από εκεί περνούν στο αίμα, προκαλώντας κάθε είδους προβλήματα υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέτει ως συνιστώμενο όριο για τα PM10 τα 50 μg/m3 και για τα PM2,5 τα 10 μg/m3, ενώ δεν έχει θέσει ακόμη συνιστώμενο όριο ασφαλείας για τα PM1.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τοποθετεί αυτά τα όρια στα 50 μg/m3 για τα PM10 και στο λιγότερο ασφαλές επίπεδο των 25 μg/m3 για τα PM2,5.

Η υψηλή έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια προκαλεί σοβαρές καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, καρδιακά επεισόδια και αρρυθμίες. Επηρεάζει επίσης το κεντρικό νευρικό σύστημα και έτσι μπορεί να βλάψει την εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών και να οδηγήσει σε πρόωρη άνοια και Αλτσχάιμερ στους γηραιότερους.

Όλες οι πόλεις στην Ελλάδα υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια ασφαλείας που θέτει ο ΠΟΥ τόσο για τα PM10 όσο και για τα PM2,5, ειδικά τον χειμώνα όταν αυξάνεται η καύση ξύλου και πετρελαίου για θέρμανση. Τον χειμώνα τα επίπεδα των PM2,5 στην Αθήνα ξεπερνούν τα 150 μg/m3 σε συνθήκες νυχτερινού κρύου και άπνοιας, λόγω της ανεξέλεγκτης καύσης ξύλου για θέρμανση, αλλά άλλες πόλεις όπως η Λάρισα και τα Ιωάννινα,  καθώς και πολλά μικρότερα χωριά, εμφανίζουν ακόμη υψηλότερα επίπεδα που ξεπερνούν τα 250 μg/m3 ή και περισσότερο. Αυτός ο αέρας είναι άκρως τοξικός!



Διοξείδιο του Αζώτου (NO2)

Το διοξείδιο του αζώτου (NO2) είναι αέριος μολυσματικός παράγοντας της οικογένειας των οξειδίων του αζώτου (NOx), ο οποίος έχει καφε-κόκκινο χρώμα και χαρακτηριστική, όξινη, έντονη οσμή. Αντιδρά εύκολα και υπό την παρουσία ηλιακού φωτός και πτητικών οργανικών ενώσεων σχηματίζει τροποσφαιρικό όζον, το οποίο επίσης είναι επικίνδυνος μολυσματικός παράγοντας.

Το διοξείδιο του αζώτου προέρχεται κυρίως από την παραγωγή ενέργειας, τη βιομηχανίας και τις μεταφορές (κυρίως από κινητήρες ντίζελ). Τα επίπεδα NO2 έχουν υπερδιπλασιαστεί στις πόλεις μας από το 1990, λόγω της αύξησης των πωλήσεων οχημάτων ντίζελ και αναμένεται ότι θα αυξηθούν περισσότερο, αν δεν ληφθούν μέτρα.

Το NO2 μπορεί να μεταφερθεί με τον αέρα μακριά από τις πηγές μόλυνσης και να καταλήξει σε φυσικά οικοσυστήματα και σε αγροτικές εκτάσεις, επηρεάζοντας φυτά και ζώα, μειώνοντας την απόδοση των καλλιεργειών και αυξάνοντας την οξύτητα του εδάφους, των δασών και του νερού.

Η εισπνοή αέρα με υψηλή συγκέντρωση NO2 προκαλεί ερεθισμό και φλεγμονές στο αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου και μειώνει τη λειτουργία των πνευμόνων. Η μακρόχρονη έκθεση σε αυξημένα επίπεδα NO2συμβάλλει στην ανάπτυξη άσθματος σε παιδιά και ενήλικες και γενικότερα αυξάνει των αριθμών των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Επηρεάζει επίσης το συκώτι, τη σπλήνα και το αίμα.

Η συγκέντρωση NO2 στον αέρα δεν πρέπει να υπερβαίνει τον ετήσιο μέσο όρο των 40 μg/m3, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία για την ποιότητα του αέρα. Στην Ελλάδα, ο ετήσιος μέσος όρος ξεπερνά αυτό το όριο κατά τουλάχιστον 40%.

Οργανικές Πτητικές Ενώσεις (VOCs)

Οι VOCs αποτελούνται από εκατοντάδες διαφορετικά χημικά συστατικά τα οποία είτε αποτελούν μολυσματικές ουσίες, είτε λειτουργούν ως πρόδρομοι άλλων μολυσματικών χημικών ενώσεων. Είναι «πτητικές» γιατί εξατμίζονται ως τέτοιες στην ατμόσφαιρα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Οι αβλαβείς VOCs προέρχονται από φυτά σε μεγάλες ποσότητες (το ισοπρένιο, για παράδειγμα, είναι υπεύθυνο για την γαλαζωπή ομίχλη πάνω από τα δάση, αλλά και οι ωραίες μυρωδιές των φυτών είναι επίσης VOCs). Επικίνδυνες VOCs μπορούν να προέλθουν από την καύση των κινητήρων, από χρώματα και διαλύτες, από το στεγνό καθάρισμα, από κάθε είδους βιομηχανικές δραστηριότητες, από καύση ξύλου κλπ. Μερικές κοινές VOCs είναι το ξυλένιο, που προέρχεται από τα βερνίκια και, μαζί με το βενζόλιο και το τολουένιο δίνουν αυτή τη χαρακτηριστική οσμή στα πρατήρια καυσίμων. Κάθε είδους VOCs, ακόμα και οι φυσικές, μπορούν να αντιδράσουν με οξείδια του αζώτου και οξείδια του θείου και δημιουργούν Όζον, ως δευτερογενές αιωρούμενο σωματίδιο.

Τροποσφαιρικό Όζον (O3)

Το τροποσφαιρικό όζον παράγεται στην ατμόσφαιρά από την αντίδραση ηλιακού φωτός με VOCs, παρουσία διοξειδίου του αζώτου (NO2).

Το τροποσφαιρικό όζον είναι επιβλαβές, σε αντίθεση με το πιο γνωστό στρώμα του όζοντος που συναντάται σε μεγάλα υψόμετρα στην στρατόσφαιρα και προστατεύει τη γη από επικίνδυνες ακτινοβολίες UV.

Το όζον είναι ένα  πολύ δραστικό και οξειδωτικό αέριο το οποίο στο επίπεδο του εδάφους δημιουργεί προβλήματα στους ζωντανούς οργανισμούς. Όπως το διοξείδιο του αζώτου, ταξιδεύει μακριά από την πηγή εκπομπής μέσω του αέρα και «καίει» καλλιέργειες όπως το σιτάρι, το ρύζι κλπ. καθώς και φυσική βλάστηση. Ακόμα και η σύντομη έκθεση σε υψηλά επίπεδα όζοντος αρκούν για να προκαλέσου φλεγμονή στις αναπνευστικές οδούς. Το όζον μπορεί να οδηγήσει σε άσθμα, με τα παιδιά και τους ηλικιωμένους να κινδυνεύουν περισσότερο. Ακόμα περισσότερο κινδυνεύουν άτομα που περνούν πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, ενώ συγκεντρώσεις της τάξης των 60-120 ppb αρκούν για να επηρεάσουν τη λειτουργία των πνευμόνων στα παιδιά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγεία συνιστά ως όρια συγκέντρωσης όζοντος στα 50 ppb ή μ.ο. 100 μg/m3 για 8ωρη έκθεση.

Η Ε.Ε. θέτει αυτό το όριο ασφαλείας ελαφρώς υψηλότερα, στα 60ppb ή 120 μg/m3 και απαιτεί από την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ένωσης να εκδίδουν ενημερωτικές προειδοποιήσεις όταν οι συγκεντρώσεις όζοντος ξεπερνούν τα 90ppb (180 μg/m3) και να σημαίνουν συναγερμό για συγκεντρώσεις άνω των 180ppb (360 μg/m3).

Η Ελλάδα, καθώς και άλλες χώρες σε θερμές περιοχές του πλανήτη, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα μόλυνσης από Όζον. Κατά τις θερμές καλοκαιρινές ημέρες, το όριο ασφαλείας του ΠΟΥ παραβιάζεται συστηματικά  στη χώρα μας, με επίπεδα που μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν τα 150 ppb. Η μέση ετήσια τιμή του όζοντος στην Αθήνα είναι πάνω από 50ppb, επίπεδο το οποίο είναι υπερβολικά υψηλό!





Αυτός είναι ο Αέρας που θέλουμε και αξίζουμε να αναπνέουμε!



Κάνε κλικ εδώ για να επισκεφθείς το CleanAir in Greece Blog και να διαβάσεις νέα και άλλα ενημερωτικά υλικά για την Ποιότητα Αέρα στην Ελλάδα.

Βρείτε μας στα:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: